Kelebihan Melancong Ke Luar Negara

Kelebihan Melancong Ke Luar Negara

08/02/2018 0 By admins

Ia akan Memberikan Anda Cerita Untuk Di Kongsi

Anda akan mempunyai banyak cerita yang menakjubkan untuk diceritakan kepada orang lain. Kebanyakkan orang yang melancong ini kebiasaaannya akan membawa pulang cenderahati seperti key-chain, baju, dan banyak lagi yang mungkin menjadi bukti pernah melancong kesana. Selain itu, anda boleh mencadangkan kepada kawan-kawan rapat anda untuk membuat trip ke tempat percutian yang pernah anda lawati.

 

Anda akan Mempunyai Pengalaman Kerja Yang Bagus

Apabila anda telah mengembara ke serata dunia, anda akan terbiasa mengendalikan situasi janggal dan akan menangani masalah dengan cara yang berbeza. Pendek kata, anda belajar banyak kemahiran “soft skill” yang tidak boleh diajar di sekolah atau pejabat. Keupayaan untuk bekerja dengan baik dengan orang lain dan mengemudi situasi yang berbeza boleh memberi anda kelebihan sebenar dalam wawancara pekerjaan.

 

Anda Menjadi Lebih Sosial

Apabila anda mengembara, anda akan terpaksa bercakap dengan ramai orang. Anda akan bertanya untuk lokasi kedai, lokasi hotel atau lokasi tempat shopping yang bagus di sekitarnya. Secara tidak langsung, ia memberikan anda teknik bersosial dengan baik. Sekiranya anda tidak tahu untuk berkongsi dalam bahasa asing anda boleh menggunakan bahasa inggeris kerana bahasa inggeris adalah bahasa dunia. Dengan dunia luar kita dapat kenal dengan orang luar dan mengeratkan hubungan silaturrahim sesama insan.

 

Anda Belajar Menerima Seadanya.

Anda kadang-kadang akan menghadapi masalah seperti terlepas penerbangan, bas lambat, salah giliran, kelewatan yang tidak dapat dielakkan, makanan yang tidak baik dan banyak lagi. Anda telah belajar bagaimana untuk menyesuaikan diri dengan keadaan yang sentiasa berubah. Keadaan ini juga termasuk selepas anda habis melancong kerana kebiasaan sesetengah orang akan malas untuk ke pejabat kerana “mood” masih lagi dalam keadaan bercuti. Jadi kepada anda perlu baiki balik “mood” anda dengan baik dengan memperbanyakkan bertenang dan berehat.

 

Anda Dapat Lebih Cabaran

Apabila anda menjadi yakin dalam keupayaan anda untuk berbuat apa-apa, anda melakukan segala-galanya. Terjunan, Melompat dari tebing, takluk ketakutan anda ketinggian, berjalan kaki 10km dan apa sahaja. Itu semua sebahagian daripada perjalanan pengembaraan dan lebih banyak anda kembara, lebih banyak cabaran yang anda akan lalui. Jadi sebelum anda berangkat untuk mengembara pastikan anda bersedia dari segi fizikal, mental dan juga kesihatan anda.

 

Anda Belajar Untuk Membaca Orang

Apabila anda tidak tahu bahasa setempat, komunikasi bukan lisan menjadi lebih penting untuk membaca orang dan situasi. Jika anda selalu kembara, anda mungkin dapat belajar membaca bahasa badan orang lain dan memberitahu anda tentang persekitaran anda. Ini boleh menyelamatkan anda daripada keadaan yang tidak baik dan anda juga dapat memastikan pergerakkan sesorang sebagai bahasa isyarat yang mudah faham.

 

Anda Mendapat Keyakinan Diri

Banyak lokasi pelancongan yang boleh menaikkan semangat diri anda, seperti mendaki gunung, snorkling atau meredah hutan belantara. Penggembaraan seperti ini memberikan anda peluang untuk mencabar keupayaan diri. Pendek kata, anda telah melakukan perkara-perkara yang menggerunkan. Selepas mencapai begitu banyak, anda akan berasa lebih lebih yakin dalam keupayaan anda untuk mencapai apa-apa.

 

Perjalanan Meluaskan Horizon Anda

Setiap tempat, daerah, negeri atau negara punyai budaya dan cara hidup berbeza. Ia mengajar anda tentang persamaan dan ada perbezaan seluruh bahagian dunia. Anda akan mengetahui bahawa kita sebenarnya banyak lagi yang perlu kita belajar tentang kehidupan. Dengan melancong dari satu tempat ke satu tempat yang lain, anda akan lebih faham akan situasi dan penyelesaian mereka dari semasa ke semasa.

 

Anda Akan Belajar Cara Hidup Survival

Jika anda boleh menguruskan perjalanan di negara-negara asing atau tinggal di tempat yang baru, anda mungkin boleh melakukan apa-apa sahaja. Memang betul, kerana bila anda travel di lokasi baru, anda akan cuba sedaya upaya untuk ‘survive’ diri anda. Sekiranya anda bergerak secara berkumpulan ia lebih mungkin memudahkan diri anda untuk membiasakan diri. Ia mengikut ahli kumpulan, sekiranya ahli kumpulan itu bersifat positif maka lebih memudahkan anda untuk survive di tempat asing. Sekiranya berlaku sebaliknya mungkin anda akan tidak akan berpuas hati dengan trip yang dilakukan.

 

Anda Akan Ada Rakan-rakan Di Seluruh Dunia

Selepas anda mengembara, anda akan punyai rakan-rakan baru di setiap tempat yang anda lawat. Sebelum ini, kita tidak pernah kenal mereka. Sepanjang perjalanan anda mesti akan berjumpa dengan orang yang baru dan boleh menjadikan mereka sebagai rakan anda. Sebenarnya memang banyak kelebihan bagi mereka yang selalu mengembara samada dalam atau luar negara. Pengalaman ini tak akan dapat di beli dengan wang ringgit. Ia sesuatu pengalaman terbaik. Pergi lah melancong, anda akan teruja dengan nikmat luasnya dunia milik Allah ini. Banyak Kelebihan Melancong Ke Luar Negara yang akan anda alami.