Melancong ke China

Melancong ke China

04/30/2018 0 By admins

China

Sebagai sebuah negara yang besar dan memiliki berbagai keunikan dari segi budaya dan alam semula jadi, sukar bagi mereka yang gemar travel untuk tidak ke Tanah Besar China. Bentuk muka bumi yang unik, seni budaya dan warisan yang berusia ribuan tahun ditambah dengan semakin mudah mendapatkan makanan halal menjadikan China antara destinasi yang mesti anda kunjungi dan terokai.

Mount Huangshan

Mount Huangshan adalah tempat pelancongan di China yang popular. Gunung ini ada di China bahagian timur. Destinasi ini terkenal sebab pemandangan di gunung Huang yang sangat menawan. Pengunjung boleh melihat deretan pohon pinus, adanya granit di gunung Huang dan awan yang indah di atas gunung.

Gunung ini sesuai bagi pelancong yang suka dengan aktiviti pendakian. Ketika mengunjungi gunung ini pelancong akan dikenakan tiket masuk, tiket masuk untuk mendaki gunung ini adalah 230 yuan dan jika ditukarkan dalam ringgit adalah RM142,00. Mendaki gunung Huang berbeza dengan mendaki gunung di Malaysia atau Indonesia, jalur pendakian sudah dibuat oleh pengelola tersebut iaitu dengan membuatkan tangga-tangga dari bebatuan, tidak ada tanah tanpa batu di jalur pendakian sehingga ketika hujan tidak ada jalur pendakian yang terkena lumpur.

Pudong Skyline

Pudong Skyline merupakan tempat yang ada di Shanghai yang betul-betul tepatnya berada di  sebelah timur Sungai Huangpu. Tempat  ini terkenal dengan pusat kewangan yang bersifat komersial di negara China. Pengunjung yang datang kesini akan ditunjukkan dengan berbagai macam bangunan yang menawan. Pengunjung boleh melihat berbagai  bangunan yang menawan seperti Oriental Pearl Tower, Mo Building Jin, Shanghai World Financial Center dan ada menara Shanghai disini.

Kota Terlarang

Kota Terlarang adalah istana dari kekaisaran dinasti Ming dan Qing. Skala dari Kota Terlarang adalah 720.000 meter persegi, luas dari Kota Terlarang ini adalah 150.000 meter persegi dengan perumahan sekitar 980 dinobatkan sebagai istana kuno terlarang dan terlengkap di dunia.

Kota terlarang itu dibangun sejak tahun 1406 sampai tahun 1420. Kota terlarang didominasi dengan warna merah dan warna emas dilengkapi dengan ukiran khas dari dinasti China. Warna-warna tersebut akan mendominasi landskap bangunan yang ada di dalam istana kota Terlarang.

walaupun dibangunkan sudah lama, bangunan di Kota Terlarang masih kukuh dan megah. Istana yang ada di Kota Terlarang kini hanya sebatas istana kuno saja sebab sudah tidak ada kegiatan yang berhubungan dengan tradisi maupun kebudayaan China.

Jika melihat istana yang ada di Kota Terlarang China ingatan kita akan menuju ke istana Yogyakarta yaitu Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat. Kraton itu tidak menjadi simbol budaya  Yogyakarta saja namun sampai dengan saat ini masih ada kegiatan yang berhubungan dengan kebudayaan Yogyakarta contohnya adalah tradisi mensucikan senjata yang ada di kraton menggunakan air yang ada di makam raja-raja Imogiri, tradisi gunung, tradisi udik-udik, tradisi mengelilingi istana pada malam tertentu dan masih banyak lagi tradisi yang dilakukannya. Prajurit mengelilingi istana banyak yang setia mengabdi sampai saat ini bahkan mereka sudah mengabdikan diri bagi hampir berpuluh tahun lamanya. Kraton Ngayogyakarta adalah salah satu tempat pelancongan di Jogja  yang menarik untuk dikunjungi karena nilai sejarah dan budayanya yang masih lagi kukuh.

Terracotta Army

Terakota letaknya ada di dekat makam Kaisar Pertama Qin Shi Huang. Meskipun hanya patung pengunjung yang ada disini boleh melihat benda-benda yang memiliki sejarah dalam bentuk yang sama dengan yang aslinya. Bahkan ada orang di sekitar yang memberitahu bahawa ketika dahulu patung-patung yang ada disana adalah  tentera yang asli kemudian berubah menjadi batu. Namun ada pula yang mengatakan jika patung-patung itu hanyalah semata-mata patung yang tujuannya digunakan untuk menakutkan musuh ketika perang. Apapun yang menjadi latar belakang terbentuknya terracotta Army, tempat ini tetap menarik untuk dikunjungi.

Tentu pengunjung akan merasa ganjil dengan tempat ini sebab namanya yang sangat unik membuatkan para pengunjung tertanya-tanya mengenai tempat disana. Tempat tersebut adalah tempat yang mempunyai pelbagai kumpulan koleksi patung tentera. Pengunjung yang datang ke sini mampu membayangkan dan mengetahui cerita tentang tentara Qin Shi Huang sang Kaisar Pertama yang ada di China. Daya tarik inilah yang membuatkan pengunjung ingin ke tempat ini dan melihat secara langsung terakota yang ada.

Produksi Filem Hollywood pun membuat film yang terinspirasi dengan patung tentera yang ada disini. Film tersebut ialah The Myth dan pelakon utamanya ialah Jackie Chan. Filem tersebut mengambil background dari prajurit terakota. Di dalam terakota ada patung dengan pakaian militer sejumlah 8.099 patung dengan kuda dan dalam ukuran aslinya.

Istana Potala

Tempat pelancongan lainnya yang boleh dikunjungi adalah Istana Potala. Istana ini berada di ketinggian sekitar 130 meter di atas lembah Lhasa. Disini pengunjung akan melihat arsitektur istana yang sangat menarik dan menawan. Istana ini mulai dibangun pada tahun 1645. Istana dihiasi oleh mutiara atap dunia. Arkitek terdahulu yang ada di istana ini menunjukan hasil seni Tibet yang begitu cemerlang, pada zaman kuno di Tiongkok bangunan tersebut adalah bangunan yang dikenali ramai di sana.

Istana Potala merupakan tempat untuk kegiatan berpolitik, kegiatan untuk beragama dan juga tempat tinggal bagi Dalai Lama Tibet (pemimpin buddha) dari waktu ke waktu. Skala dari istana ini sangat besar yaitu dilapisi dengan tiga lapis pagar tembok. Dalam istana tersebut pengunjung akan melihat seribu balairung (tempat rakyat menghadap sultan).

Di dalam Istana Potala ada Istana Merah dan menjadi bahagian utama dari Istana Potala. Di dalam Istana Merah ada tempat pagoda arwah Dalai Lama dari berbagai zaman dan berbagai ruang untuk pemujaan Buddha. Balai pagoda yang paling indah adalah Balai Pagoda Arwah Dalai Lama V Losan Jiacuo. Tinggi dari pagoda tersebut sekitar 15 meter. Dasar dari pagoda bentuknya adalah persegi dan atap dari pagoda berbentuk melengkung. Jenazah dari Dalai Lama V disimpan dalam pagoda tersbeut dan juga diawetkan menggunakan bahan pewangi dan bahan pengawet lainnya.

Jiuzhaigou

China memang negara yang indah, banyak pemandangan alam nan eksotik dan banyak sekali tempat pelancongan yang mewarnai  pemandangan alam yang sesuai untuk menenangkan fikiran. Salah satu tempat pelancongan dengan pemandangan alam yang menarik adalah Jiuzhaigou. Di tempat wisata ini pengunjung akan melihat pemandangan alam nan indah dan eksotik.

Tempat pelancongan ini seperti lembah dan digambarkan sebagai lembah yang ada di negeri dongeng sebab di lembah itu mempunyai banyak tempat air terjun, terdapat pergunungan karst yang dilitupi kehijauan, pirus (batu seperti permata) dan ada tasik dengan warna air hijau. Air di tasik tersebut sangat jernih sehingga pengunjung yang ada di sana boleh melihat dasar tasik itu. Tasik tersebut adalah daya tarik bagi pengunjung yang ada di sana.

Jiuzhaigou memiliki keunikan sebab tempat pelancongan tersebut adalah habitat bagi panda gergasi yang ada di China. Namun buat pengunjung yang datang kesana hanya segelintir sahaja yang akan dapat  melihat haiwan tersebut sebab Jiuzhaigou sangat luas dan  mempengaruhi habitat panda gergasi untuk bersembunyi dari keramaian pengunjung.

Beijing

Sebagai ibu kota China tentu Beijing mempunyai kunikan dan daya tarikan yang kuat untuk pelancong. Kota Beijing merupakan kota yang popular dan menjadi ikon di China yang paling banyak dikunjungi oleh pelancong-pelancong. Tidak hanya penduduk tempatan saja yang mengunjungi tempat ini namun pelancong dari negara-negara lain pun turut mengambil bahagian dalam pelancongan di beijing.

Di kota Beijing pelancong boleh menemukan beberapa tempat pelancongan yang menarik untuk dikunjungi contohnya Tianamen Suare, Museum Nasional China dan Kota Terlarang. Kota Terlarang adalah tempat pelancong yang paling banyak dikunjungi oleh pelancong.Beijing memiliki banyak sejarah dengan usia sejarah lebih dari 3.000 tahun lamanya. Sejarah tersebut masih boleh dilihat sampai saat ini.

Yangshuo

Tempat wisata di China yang asyik dikunjungi adalah Yangshuo. Disini pengunjung akan disajikan dengan pemandangan yang indah, eksotik dan juga menyeronokkan. Yangshuo adalah tempat pelancong yang dijadikan pesinggahan sebelum pengunjung mengambil perjalanan menuju ke Guilin.  Penduduk tempatan boleh  bersantai disini dan menikmati keindahan alam yang indah dan pemandangan seperti pergunungan karst.

Pengunjung yang datang kesini boleh merasakan ketenangan disebabkan suasananya yang nyaman. Bagi pengunjung yang ingin berkunjung sendiri ke tempat ini, sesuai dijadikan sebagai tempat untuk menenangkan diri. Tempat ini merupakan tempat yang sesuai untuk melepaskan segala kepenatan akibat dari rutin aktiviti seharian atau pekerjaan sehari-hari.

Tembok Besar China

Siapa yang tidak kenal dengan tempat yang satu ini, Tembok Besar China merupakan tempat pelancongan yang paling popular di China. Tembok Besar China terkenal tidak hanya warga China saja namun terkenal di pelusuk dunia. Sekiranya pengunjung ingin menjejak kaki ke sana, mereka akan melihat pelbagai kaum malah pelbagai bangsa dalam dan luar negara yang datang melawat Tembok Besar China ini.

Bangunan Tembok Besar China adalah bangunan yang didirikan dari tembok-tembok kecil yang disusun, pembangunan tembok besar tersebut melibatkan berbagai dinasti China dan selama bertahun-tahun lamanya. Tujuan didirikannya tembok besar China adalah untuk melindungi dari serbuan orang-orang dari sebelah utara.

Selain keunikannya, Tembok Besar China mengandung sejarah dan sejarah tersebut telah didominasikan lebih dari 2000 tahun lamannya. Panjang dari tembok besar China adalah 8800 km. Sayangnya ada beberapa bagian Tembok Besar China yang sudah rosak atau sudah runtuh. Bangunan ini dinobatkan sebagai bangunan terpanjang di dunia yang didirikan oleh manusia.